CZAS: 45 min. pieczenie buraków i ziemniaków + 25 min. pieczenie pizzy
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser lub blender
- szklanka 250ml
- miska
- folia aluminiowa
- papier do pieczenia
- blacha do pieczenia
SKŁADNIKI:
Spód:
- 4 szt. - średni burak
- 3/4 szklanki - mąka z komosy ryżowej lub mąka owsiana
- 1/2 szklanki - migdały
- 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki - woda
- 3 łyżki - płatki drożdżowe
- 1 łyżeczka - proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1 łyżka - olej kokosowy płynny
Pesto szpinakowe:
- 4 szklanki - liście szpinaku
- 1/4 szklanki - migdały
- 1 ząbek - czosnek
- 4 łyżki - oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Dodatki (dowolna ilość):
- 2 szt. - burak
- 2 szt. - ziemniak
- 3 szt. - pieczarka
- 1 szt. - cebula czerwona
- ok. 10 szt - pistacje
- garść szpinaku
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200C z opcją "góra/dół".
- W tym czasie przygotować pesto.
- W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować dokładnie wszystkie składniki na pesto, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
- Buraki (6 szt.) i ziemniaki dokładnie umyć, owinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 45 min. Odstawić do schłodzenia.
- W malakserze lub za pomocą blendera zmielić na mąkę migdały (1/2 szklanki).
- Schłodzone buraki obrać i 4 szt. pokroić na kawałki. Pozostałe 2 szt. Buraków praz 2 szt. ziemniaków (bez obierania) pokroić na cienkie plastry.
- W szklance połączyć 1 łyżkę nasion chia z 3 łyżkami wody, aż powstanie żel.
- W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować buraki.
- W misce wymieszać mąkę z komosy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe i sól.
- Dodać zmiksowane buraki, olej kokosowy, żel z nasion chia i zagnieść dłońmi na ciasto. Ciasto będzie mokre, ale jego masa zwarta.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować odrobiną oleju i posypać niewielka ilością dowolnej mąki.
- Przygotowane ciasto rozgnieść dłońmi na blaszce i uformować placek o grubości ok. 1 cm.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 min., następnie posmarować spód pizzy szpinakowym pesto, ułożyć buraki, ziemniaki, cebulę czerwoną, pieczarki i piec przez kolejne 15-20 min.
Upieczoną pizzę posypać liśćmi szpinaku.
Doskonale smakuje zrówno na ciepło, jak i na zimno.
Przechowywać przez 2-3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 min., następnie posmarować spód pizzy szpinakowym pesto, ułożyć buraki, ziemniaki, cebulę czerwoną, pieczarki i piec przez kolejne 15-20 min.
Upieczoną pizzę posypać liśćmi szpinaku.
Doskonale smakuje zrówno na ciepło, jak i na zimno.
Przechowywać przez 2-3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz