CZAS: ok. 1 godz.
ILOŚĆ: ok. 40 szt.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- praska
- łyżeczka, łyżka, nóż
- duży rondel
- rondelek
- patelnia
SKŁADNIKI:
Kopytka:
- ok. 250 g - ugotowane ziemniaki
- ok. 80 g - dyniowe puree
- ok. 60 g - mąka z tapioki lub ziemniaczana
- 1 płaska łyżka - sól
- 1/2 łyżeczki - kurkuma
Sos kurkowy:
- 1/2 szt. - cebula
- 2 łyżki - olej roślinny
- 200 g - kurki
- 2 ząbki - czosnek
- 100 ml - śmietanka owsiana
- 1 płaska łyżka - mąka z tapioki lub ziemniaczana
- pietruszka
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kopytka:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie praską, dodać dyniowe puree, mąkę, sól oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszać.
- Zagnieść rękoma elastyczne ciasto.
- Blat posypać mąką, odrywać kawałki ciasta i formować wałeczki.
- Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i kroić ostrym nożem na kawałki o długości ok. 3 cm.
- W dużym rondlu zagotować wodę, posolić i wrzucić kopytka.
- Kopytka będą gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Sos kurkowy:
- Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kurki dokładnie umyć i osuszyć.
- Do podsmażonej cebulki z czosnkiem dodać kurki i dusić na średnim ogniu przez kilka minut.
- Dodać przyprawy: sól i pieprz oraz pietruszkę.
- Stopniowo dodawać śmietankę i dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
- Aby sos był gęsty, w osobnej szklance wymieszać ok. 3 łyżki śmietanki z łyżką mąki i powoli dolać do sosu kurkowego. Dokładnie wymieszać.
Kopytka polać sosem kurkowym i udekorować świeżą pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz