CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- malakser lub blender
- szklanka 250 ml
- łyżka
- keksówka
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 2 puszki - fasola czerwona
- ok. 8 szt. - pomidory suszone z zalewy w oliwie
- 3 łyżki - nasiona chia + 9 łyżek - woda
- 3 łyżki - olej z pestek winogron lub inny olej roślinny
- 1/2 szklanki - mleko roślinne
- 1/2 szklanki - mąka owsiana lub inna
- 1 łyżeczka - oregano
- 1 1/2 łyżeczki - sól
- 1 łyżeczka - proszek do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C z opcją "góra- dół"
- Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać.
- Nasiona chia zalać wodą i odstawić, aż powstanie żel.
- Pomidory odsączyć z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki.
- W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować fasolę, pomidory oraz nasiona chia.
- Dodać mleko, olej, następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy: sól i oregano.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można również wysmarować blaszkę olejem i wysypać dno sezamem.
- Gotową masę na chleb wylać do keksówki i wyrównać wierzch.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku przez ok. 60 min.
Pasztet kroić po ostudzeniu. Najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz