CZAS: ok. 30 min. + ok. 50 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 porcji
NARZĘDZIA:
- forma do tarty
- malakser lub blender
- patelnia lub garnek
- szklanka 250ml
- łyżka, łyżeczka
- widelec, nóż
SKŁADNIKI:
Spód:
- 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki wody, połączone razem
- 1 szklanka - migdały
- 1 szklanka - płatki owsiane
- 1 łyżeczka - oregano suszone
- 1 łyżeczka - pietruszka suszona
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1 łyżka - olej kokosowy
Masa:
- 1 łyżka - olej kokosowy lub oliwa z oliwek
- 1 szt. - średnia cebula
- 3 ząbki - czosnek
- ok. 400g - tofu naturalne
- ok. 12-15 szt. - pieczarki
- 1/2 szklanki - pokrojony szczypiorek
- 1/2 szklanki - liście bazylii
- ok. 10-12 szt. - suszone pomidory z zalewy w oliwie
- 1 szklanka - liście szpinaku
- 2 łyżki - płatki drożdżowe
- 1 łyżeczka - oregano suszone
- 1 płaska łyżeczka - sól
- pieprz ziołowy do smaku
PRZYGOTOWANIE SPODU:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Formę do tarty wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- W szklance wymieszać nasiona chia z wodą i odstawić.
- Do malaksera wrzucić migdały oraz płatki owsiane i dokładnie zmiksować.
- Dodać suszoną pietruszkę, oregano oraz sól i dokładnie wymieszać.
- Dodać nasiona chia z wodą oraz olej kokosowy i dokładnie zmiksować. Jeśli masa będzie za twarda dodać odrobinę wody. Powinna być zwarta i odklejać się od palców.
- Dno i brzegi formy wypełnić równomiernie gotową masą zaczynając od środka i za pomocą widelca zrobić kilka dziurek.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez ok. 15 min. do momentu aż spód tarty nabierze złoty kolor.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
- Tofu odsączyć z wody i zmiksować w malakserze.
- Cebulę obrać, pieczarki i liście szpinaku umyć. Cebulę i pieczarki pokroić na cienkie plastry.
- Suszone pomidory odsączyć z oleju i pokroić na kawałki.
- Szczypiorek i świeżą bazylię umyć i posiekać.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i nadal smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.
- Dodać pieczarki, posolić i kontynuować smażenie do momentu aż wyparuje woda.
- Dodać szczypiorek, bazylię, szpinak, suszone pomidory, płatki drożdżowe, oregano, sól oraz pieprz i dusić do momentu, aż szpinak zmięknie.
- Patelnie odstawić, dodać tofu i dokładnie wymieszać. Przyprawić do dmaku.
- Gotowym nadzieniem wypełnić upieczony spód tarty i wygładzić.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C przez ok. 35 min.
Tarta smakuje zarówno gorąca po wyciągnięciu z piekarnika, jak i zimna prosto z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz