BEZ DODATKU CUKRU!!!
SŁODZONE BANANAMI I DAKTYLAMI!!!
CZAS: ok. 20 min. + 15-17 min. pieczenie
ILOŚĆ: 18 szt.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- forma do muffinek (u mnie dwie metalowe)
- papilotki 18 szt.
- malakser lub blender
- łyżka, łyżeczka, nóż
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki - daktyle
- ok. 3/4 do 1 szklanki - woda
- 1/4 szklanki - olej kokosowy płynny
- 2 łyżki - nasiona chia
- 2 łyżki - sok z cytryny
- 4 szt. - dojrzałe banany (2,5 do masy i 1,5 do środka muffiny)
- 1/2 szklanki - kakao
- 1 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 1 płaska łyżeczka - soda oczyszczona
- masło orzechowe bez soli i cukru - ile tylko zechcesz :-)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Daktyle pokroić na kawałki i moczyć w szklance we wrzącej wodzie przez kilka minut, do momentu aż zmiękną. UWAGA!!! Jeśli są wystarczająco miękkie można pominąć moczenie.
- Do malaksera wrzucić odsączone z wody daktyle, dodać olej kokosowy, 2,5 banany (pokrojone na kawałki), nasiona chia oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować.
- W osobnym naczyniu połączyć mąkę ryżową z kakao oraz sodą.
- Połączyć składniki mokre i suche w malakserze. Jeśli masa jest za gęsta dodać ok. 3/4 do 1 szklanki wody. Masa brownie powinna być gładka i przypominać konsystencją masło orzechowe.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wysmarować olejem kokosowym.
- Pozostałe 1,5 banana pokroić na grube plastry.
- Wylać po 1 łyżce masy do formy, ułożyć plaster banana i lekko docisnąć. Następnie polać łyżeczką masła orzechowego, a wierzch pozostałą masą brownie.
PIECZENIE:
Piec w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 12-15 min.
Gotowe muffiny są delikatne, wilgotne i wyjątkowo słodkie podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
UWAGA!!! Aby papilotki odchodziły od muffinek, musimy najpierw je ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz