BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!! BEZ CUKRU!!!
SŁODZONA BANANAMI I DAKTYLAMI!!!
CZAS: 20 min. + 10 min. moczenie daktyli
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 porcji
NARZĘDZIA:
- malakser lub blender
- szklanka 250 ml
- łyżka
- forma do tarty o średnicy ok. 20 cm
SKŁADNIKI:
Spód:
- 1/2 szklanki - migdały
- ok. 3/4 szklanki - orzechy włoskie
- 1 łyżka - kakao
- ok. 1 szklanki - daktyle
- szczypta - sól
Nadzienie:
- 2 szt. - dojrzałe awokado
- 2 szt. - dojrzały banan
- ok. 5-6 łyżek - świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- ok. 1 szklanki - daktyle
- 3 łyżki - kakao
Wierzch:
- maliny, borówki i jeżyny lub dowolne ulubiobe owoce
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
- W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować migdały i orzechy włoskie.
- Dodać odsączone z wody daktyle, szczyptę soli i dokładnie połączyć na zwartą masę.
- Powstałą masą wyłożć dno oraz brzegi formy do tarty, wyrównać i włożyć do lodówki do schłodzenia
Nadzienie:
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ.
- Banany obrać ze skórki i pokroić na kawałki,
- W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować awokado, banany, odsączone z wody daktyle, kakao, sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować na kremową masę.
- Gotową masę wylać na schłodzony spód tarty, wyrównać i układać ulubione owoce.
Tartę schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Przechowywać przez cały czas w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz