TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 450 g - mąka gryczana
- 50 g - mąka kukurydziana
- 100 g - margaryna bio
- 7 g (1 op.) - drożdże suszone
- 1/4 szklanki - cukier trzcinowy
- szczypta - sól
- 1 szklanka - mleko sojowe naturalne
- 125 g - biały mak
- 100 g - margaryna bio
- 1/2 szklanki - cukier trzcinowy
- 60 g - orzechy arachidowe
- 60 g - rodzynki
- 50 g - skórka pomarańczowa
- 80 g - wegańskie ciastka bezglutenowe
- 1/2 buteleczki - aromat migdałowy
- 200 g - cukier puder
- 2 łyżki - gorąca woda
- 2 łyżki - sok z wyciśniętej cytryny
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
- Zagotować wodę.
- Mak (125 g) wrzucić do sitka i opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godz.
- Mak odsączamy bardzo dokładnie i mielimy dwukrotnie w maszynce.
- Zmielony mak przełożyć do dużego garnka, dodać cukier (1/4 szklanki), margarynę (125 g) i przesmażyć wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. UWAGA!!! Mak nie może przypalić się.
- Do dużej miski wlać ciepłą masę, dodać pokruszone ciastka (80 g), orzechy (60 g), rodzynki (60 g) i aromat migdałowy (1/2 buteleczki).
- Gotową masę zostawiamy pod przykryciem do ostudzenia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- W małym rondlu rozpuść margarynę, ostudź, aby nie była gorąca, dodać mleko, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
- Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wyrobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
- Stolnicę posypać mąką, wałkować ciasto na kształt prostokąta.
- Na całej powierzchni ciasta położyć nadzienie makowe, zwinąć ciasto jak roladę lub makowiec.
- Ciasto pokroić w plastry (ok. 4-5 cm) i każdy docisnąć na środku trzonem noża tak, aby nadać drożdżówkom kształt.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia w odległości ok. 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.
- Wstawić piekarnik na temperaturę 190. drożdżówki przed pieczeniem posmarować mlekiem
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" temperaturze 190°C przez ok. 30 min. na złoty kolor.
Po upieczeniu przygotować lukier poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników i posmarowanie jeszcze ciepłych drożdżówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz