poniedziałek, 17 listopada 2014

Wegańskie Bezglutenowe Drożdżówki z Marcińskim Nadzieniem Makowym





CZAS: ok. 2 godz. 30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.

SKŁADNIKI:

Ciasto
  • 450 g - mąka gryczana
  • 50 g - mąka kukurydziana
  • 100 g - margaryna bio
  • 7 g (1 op.) - drożdże suszone
  • 1/4 szklanki - cukier trzcinowy
  • szczypta - sól
  • 1 szklanka - mleko sojowe naturalne
Nadzienie 
  • 125 g - biały mak
  • 100 g - margaryna bio
  • 1/2 szklanki - cukier trzcinowy
  • 60 g - orzechy arachidowe
  • 60 g - rodzynki
  • 50 g - skórka pomarańczowa
  • 80 g - wegańskie ciastka bezglutenowe
  • 1/2 buteleczki - aromat migdałowy
 Lukier
  • 200 g - cukier puder
  • 2 łyżki - gorąca woda
  • 2 łyżki - sok z wyciśniętej cytryny

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
  1. Zagotować wodę.
  2. Mak (125 g) wrzucić do sitka i opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godz.
  3. Mak odsączamy bardzo dokładnie i mielimy dwukrotnie w maszynce.
  4. Zmielony mak przełożyć do dużego garnka, dodać cukier (1/4 szklanki), margarynę (125 g) i przesmażyć wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. UWAGA!!! Mak nie może przypalić się.
  5. Do dużej miski wlać ciepłą masę, dodać pokruszone ciastka (80 g), orzechy (60 g), rodzynki (60 g) i aromat migdałowy (1/2 buteleczki).
  6. Gotową masę zostawiamy pod przykryciem do ostudzenia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA: 
  1. W małym rondlu rozpuść margarynę, ostudź, aby nie była gorąca, dodać mleko, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wyrobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. Stolnicę posypać mąką, wałkować ciasto na kształt prostokąta.
  4. Na całej powierzchni ciasta położyć nadzienie makowe, zwinąć ciasto jak roladę lub makowiec.
  5. Ciasto pokroić w plastry (ok. 4-5 cm) i każdy docisnąć na środku trzonem noża tak, aby nadać drożdżówkom kształt.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia w odległości ok. 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.
  7. Wstawić piekarnik na temperaturę 190. drożdżówki przed pieczeniem posmarować mlekiem
PIECZENIE:
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" temperaturze 190°C przez ok. 30 min. na złoty kolor.

Po upieczeniu przygotować lukier poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników i posmarowanie jeszcze ciepłych drożdżówek.