środa, 19 listopada 2014

Wegańskie Bezglutenowe Kulki Czekoladowo-Kokosowe














CZAS: 5 min. + 30 min. mrożenia
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 14 szt. 

NARZĘDZIA:
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka
  • duża miska

SKŁADNIKI:
  • 2 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
  • 3/4 szklanki - olej kokosowy (płynny)
  • 1/2 szklanki - kakao
  • 1/2 szklanki - syrop klonowy/syrop daktylowy
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki - sól

 PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi wymieszać ze sobą w dużej misce (osobno suche i osobno płynne, potem razem).
  2. Pod koniec dodać wiórki kokosowe.
  3. Formować palcami kulki i układać na blasze, mrozić 30 min. w zamrażalniku.
  4. Następnie przechowywać przez cały czas w lodówce.
UWAGA!!! Kulki "rozpłyną się, jeśli nie będą schłodzone.












  Inspiracją do przepisu jest blog http://www.therawtarian.com/