wtorek, 11 listopada 2014

Wegański Bezglutenowy Krem z Mangold














CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe

SKŁADNIKI:
  • 1 pęczek - mangold (burak liściasty)
  • 1 szt. - kostka warzywna bio
  • 1 l - woda
  • 200 ml - mleczko kokosowe
  • 90 g - tofu naturalne
  • 3 ząbki - czosnek
  • 1 pęczek - rzodkiewka
  • 2 pęczki - koper
  • 1 szt. - awokado
  • sok z wyciśniętej połówki cytryny
  • przyprawy: pieprz czarny, sól

PRZYGOTOWANIE:
  1. Zagotować 1l wody.
  2. Umyć i pokroić w kostkę łodygi i liście mangold.
  3. Do garnka wrzucić kostkę warzywną i zalać zagotowaną wodą.
  4. Dodać mangold oraz obrany i pokrojony na kawałki czosnek, wymieszać i gotować ma małym ogniu ok. 20 min., odstawić do ostygnięcia.
  5. Odsączyć tofu, pokroić w kostkę i dodać do ugotowanego bulionu.
  6. Dolać mleczko kokosowe. 
  7. Umyć i pokroić w kostkę rzodkiewkę oraz umyć i posiekać jeden pęczek kopru.
  8. Całość dokładnie zmiksować.
  9. Dodać sok z wyciśniętej cytryny, pieprz i sól do smaku.
  10. Podgrzać przed podaniem.
  11. Umyć i pokroić w kostkę awokado, posiekać drugi pęczek kopru, dodać przed podaniem do gorącego kremu.