czwartek, 13 listopada 2014

Kania na Ziemniaczanym Puree



CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe

SKŁADNIKI:

Kanie
  • 7 szt. - duże kanie
  • 4 łyżki - siemię lniane
  • 1/2 szklanki - gorąca woda
  • olej kokosowy do smażenia
  • bułka tarta bezglutenowa 
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
Puree
  • 1 kg - ziemniaki
  • 2 płaskie łyżeczki - sól
  • 2 łyżeczki - margaryna z oliwek
  • 1/3 szklanki - gorące mleko sojowe naturalne
Dodatkowo
  • główka sałaty masłowej
  • pęczek kopru

PRZYGOTOWANIE KANI:
  1. Kanie oczyścić z piasku, odciąć nóżki, umyć delikatnie pod bieżącą wodą i dokładnie suszyć na papierowych ręcznikach lub sitku.
  2. Do dużego talerza nasypać siemię lniane, zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min., następnie dodać sól i pieprz do smaku.
  3. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
  4. Obtoczyć kanie z obu stron w siemieniu lnianym, a następnie w bułce.
  5. Na dużą patelnię wylać olej kokosowy, smażyć kanie na średnim ogniu z obu stron zaczynając od wierzchu kapelusza do czasu, aż zarumienią się. Pilnować, żeby nie przypaliły się.
PRZYGOTOWANIE PUREE:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki i włożyć do garnka. Zalać gorącą wodą, posolić i gotować do miękkości.
  2. Podgrzać mleko.
  3. Odcedzić, dodać margarynę i gorące mleko, ugnieść na gładką masę.

Usmażone kanie położyć na dużym talerzy wyłożonym liśćmi sałaty. Podawać z ziemniaczanym puree posypanym koprem.