poniedziałek, 17 listopada 2014

Chleb Orkiszowy z Żurawiną
*orkisz zawiera lepiej przyswajalny gluten










CZAS:
ok. 1 godz. 50 min.

TRUDNOŚĆ: łatwe 
ILOŚĆ: 2 chleby

NARZĘDZIA:
  • 2 szt. - metalowe "keksówki" o średnicy 30 x 11 x 8 cm (jeśli masz silikonowe "keksówki" to nie ma potrzeby użycia papieru do pieczenia)
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • duża miska
  • papier do pieczenia 

SKŁADNIKI:
  • 4 pełne szklanki (500 g) - mąka orkiszowa BIO typ 1850
  • 2 łyżeczki - sól 
  • 1/8 szklanki - siemię lniane
  • 1/8 szklanki - sezam jasny
  • 1/8 szklanki - pestki słonecznika
  • 1/8 szklanki - pestki dyni
  • 1/8 szklanki - pokrojona suszona żurawina
  • 30 g - świeże drożdże
  • 3 łyżki - ciepła woda 
  • 1 łyżka - cukier trzcinowy/syrop klonowy/syrop daktylowy
  • 2 szklanki (480-500 ml) - ciepła woda 
  • 4 łyżki - sezam jasny, sezam czarny do posypania keksówek i chleba lub inne ulubione nasiona  
Jeśli nie masz wszystkich ww. nasion możesz dodać tylko pestki słonecznika, albo pestki dyni. Nie pomijaj jednak siemienia lnianego. Żurawinę możesz zastąpić suszonymi śliwkami lub zrezygnować z niej.
UWAGA!!! Pamiętaj, aby zachować proporcje.


  PRZYGOTOWANIE:
  1. Drożdże rozkruszyć w małej misce, dodać 3 łyżki letniej wody oraz 1 łyżkę syropu klonowego. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia składników, odstawić.
  2. W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę orkiszową, sól, ziarna (siemię lniane, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni) i żurawinę.
  3. Dolać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Dokładnie wymieszać.
    Ciasto powinno być dość rzadkie, tak, aby nie przyklejało się do brzegów naczynia i bez problemu z niego "wypłynęło".
  4. Ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. 
  5. "Keksówki" wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą dno, brzegi i posypać sezamem.
  6. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i wlać do "keksówek". 
  7. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 220°C.
  8. Chleby posypać sezamem, owinąć ponownie folią spożywczą i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.
PIECZENIE:

Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 220°C przez 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 30 min. UWAGA!!! Chleby przed włożeniem do piekarnika nie powinien wystawać ponad brzegi formy.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć chleby z foremki, zdjąć papier i piec dodatkowo ok. 10 min na metalowej kratce.

Chleb po ostudzeniu jest gotowy do pokrojenia.
























 

Inspiracją do przepisu na chleb orkiszowy z żurawiną był przepis ze strony: http://przepisnachleb.pl/chleb-orkiszowy-drozdzach/