czwartek, 19 listopada 2015

Wegańskie Burgery z Batatów i Fasoli














CZAS: 30 min. gotowanie + 20 min. chłodzenie + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.

NARZĘDZIA:
  • garnek
  • duża miska
  • łyżka
  • łyżeczka
  • widelec 
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 1 szt. - batat
  • 1 puszka - fasola biała
  • 1 /3 szklanki - suchy ryż brązowy
  • 1 szt. - średnia cebula 
  • 1 szt. - natka pietruszki
  • 3 ząbki - czosnek
  • 2 łyżki - pasta tahini
  • 2 płaskie łyżeczki - papryka wędzona
  • 1 płaska łyżeczka - kmin rzymski 
  • 1/4 łyżeczki - chili w proszku
  • pozostałe przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy 
  • 1-2 łyżki - oliwa z oliwek lub inny olej roślinny do posmarowania papieru i burgerów

PRZYGOTOWANIE:
  1. Bataty i ryż gotować w wodzie przez ok. 30 min.
  2. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
  3. Fasole przepłukać pod bieżącą woda. 
  4. Za pomocą widelca rozgnieść fasolę oraz ugotowane bataty.
  5. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  6. Pietruszkę poszatkować. Dodać ok. 1/2 szklanki natki.
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (fasolę, bataty, ryż, cebulę i pietruszkę), dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę wędzoną, kmin, chili oraz sól i pieprz.
  8. Przygotowaną masę włożyć na ok. 20 min. do lodówki.
  9. Z masy uformować burgery.
  10. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i układać na niej burgery. 
  11. Wierzch burgerów posmarować oliwą. 

PIECZENIE 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 z każdej strony. 

Podawać z ulubionymi dodatkami. 
Najsmaczniejsze w cieplej bułce z dodatkiem salaty, cebuli, pomidora, ogórka, awokado oraz z ulubiony sosem. 

Do burgerów idealnie pasuje majonez z kaszy jaglanej. Przepis znajdziesz tutaj:
http://veganyard.blogspot.com/2015/11/weganska-saatka-jarzynowa-c-zas-ok.html 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 szt. - 80 g):
  • 88,38 kcal
  • białko 3,55 g
  • węglowodany 14,9 g
  • tłuszcz 1,49 g
  • błonnik 3,8 g