wtorek, 10 listopada 2015

Wegańskie Bezglutenowe Rogale Marcińskie

CZAS: cały wieczór :-)
TRUDNOŚĆ: trudne
ILOŚĆ: 16 szt.

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 250 ml - mleko sojowe naturalne
  • 50 g - drożdże świeże
  • 2 łyżki - siemię lniane
  • 6 łyżek - ciepła woda
  • 4  szklanki - mąka bezglutenowa (mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej i gryczanej)
  • 1/2 szklanki - mąka jaglana
  • 1/3 szklanki - olej rzepakowy
  • 1 płaska łyżeczka - sól
  • 250 g - margaryna roślinna
Masa makowa
  • 250 g - biały mak
  • 200 g - margaryna roślinna
  • 1 szklanka - cukier trzcinowy
  • 120 g - orzechy arachidowe
  • 120 g - rodzynki
  • 100 g - skórka pomarańczowa
  • 160 g - wegańskie ciastka bezglutenowe
  • 1 buteleczka - aromat migdałowy
Lukier
  • 200 g - cukier puder
  • 2 łyżki - gorąca woda
  • 2 łyżki - sok z wyciśniętej cytryny
Dodatkowo
  • 4 łyżki - mleko sojowe do posmarowania rogali
  • 4 garście - posiekane orzechy arachidowe do posypania rogali

NARZĘDZIA
  • termometr kuchenny
  • duża stolnica
  • wałek
  • sitko drobne
  • silikonowa stolnica
  • folia spożywcza
  • rękaw cukierniczy
  • maszynka do mielenia maku
  • duży garnek

 PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:

  1. Zagotować wodę.
  2. Mak (250 g) wrzucić do sitka i opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godz.
  3. Mak odsącz bardzo dokładnie i zmielić dwukrotnie w maszynce.
  4. Zmielony mak przełożyć do dużego garnka, dodać cukier (1/2 szklanki), margarynę (250 g) i podsmażyć wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. UWAGA!!! Mak nie może przypalić się.
  5. Do dużej miski wlać ciepłą masę, dodać pokruszone ciastka (160 g), orzechy (120 g), rodzynki (120 g) i aromat migdałowy (1 buteleczka).
  6. Gotową masę zostawić pod przykryciem do ostudzenia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Siemię lniane (2 łyżki) zalać ciepłą wodą (6 łyżek), odstawić.
  2. Mleko (250 ml) podgrzać do temperatury ok. 36-38°, dodać rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać do momentu ich rozpuszczenia.
  3. Do przesianej przez sitko mąki (4 1/2 szklanki) dodać cukier (1/2 szklanki), sól (1 płaska łyżeczka) i siemię lniane z wodą.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą sprężystą masę. Pod koniec dodać olej (1/3 szklanki). UWAGA!!! Ciasto trzeba bardzo długo wyrabiać, do momentu, aż będzie sprężyste.  
  5. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, uformować prostokąt, przykryć folią spożywczą, zwinąć i schłodzić w lodówce.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt (posypać mąką, jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka).
  7. 1/3 kostki masła podzielić na kawałki i rozsmarować równomiernie na cieście.
  8. Ciasto złożyć na 3 części wzdłuż krótszego boku (złożyć do środka najpierw jeden bok, potem drugi).
  9. Rozwałkować (użyć mąki, jeśli będzie potrzeba).
  10. Smarować ciasto 1/3 kostki masła, ponownie złożyć na 3 części i rozwałkować. Cały cykl powtórzyć raz jeszcze. Po rozwałkowaniu ciasto przykryć folią, zwinąć i włożyć do lodówki na noc.
  11. Po schłodzeniu ciasto rozwinąć z folii, przeciąć na środku wzdłuż dłuższego boku. Powstałe w ten sposób dwa paski pociąć na trójkąty.
  12. Masę makową włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto.
  13. Zwinąć rogale zaczynając od podstawy.
  14. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogale, odstawić do wyrośnięcia.
  15. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  16. Wyrośnięte rogale posmarować mlekiem.
PIECZENIE: 
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 180°C przez ok. 30 min.

Po upieczeniu przygotować lukier poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Posmarować jeszcze ciepłe rogale.