piątek, 13 listopada 2015

Wegańskie Ciastka Orkiszowo-Bananowe
2 SKŁADNIKI! ZDROWO! PROSTO I W KILKA MINUT!
 













CZAS: 10 min. + 12-15 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 14 szt.

NARZĘDZIA:
  • mała miska
  • widelec
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka (250 ml) - płatki orkiszowe lub owsiane
  • 2 szt. - bardzo dojrzałe banany (skórka powinna mieć czarne kropki)
  • szczypta soli
  • przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (opcja), u mnie przyprawa 1/2 łyżeczki tzw. pumpkin spice (2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 łyżeczki zmielone goździki)
  • 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy (opcja) 
  • dekoracja: pestki dyni, płatki migdałów, dropsy czekoladowe, ziarna kakaowca, nasiona goji, płatki kokosowe, rodzynki lub inne
  • oliwa z oliwek lub inny olej roślinny

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C z opcją "góra/dół". 
  2. Do miski wrzucić banany i dokładnie rozgnieść widelcem do powstania lekko płynnej masy. Dodać płatki orkiszowe oraz sól i wymieszać.
  3. Dodać dowolne przyprawy (u mnie 1/2 łyżeczki pumpkin spice) i ekstrakt waniliowy (opcja). Odstawić na 5 min.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować niewielką ilością oliwy.
  5. Za pomocą widelca nabierać kawałki masy i układać na blasze. Z masy formować ciastka, lekko spłaszczyć i udekorować.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 12-15 min. U mnie 12 min. w zupełności wystarczyło.

Ciastka najlepiej smakują jak ostygną, a najlepszy smak mają po schłodzeniu w lodówce.

Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.












































Inspiracją do przepisu jest blog: http://powerhungry.com/