środa, 4 listopada 2015

Wegański Pudding Dyniowy z Kremem z Nerkowców

CZAS:  10 min. + ok. 2 godz. chłodzenie 
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 4 szt.

NARZĘDZIA:
  • blender
  • malakser
  • mały rondel
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • 4 miseczki, słoiczki lub małe szklanki

SKŁADNIKI:


Masa dyniowa:
  • 1 szklanka - puree z dyni
  • 1 szklanka - mleko migdałowe lub inne roślinne
  • 2 łyżeczki - agar
  • 2 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik
  • 2 łyżeczki - zmielone przyprawy (tzw. pumpkin spice: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 łyżeczki goździki)
Krem:
  • 1 szklanka - nerkowce
  • 1/2 łyżeczki -  ekstrakt waniliowy
  • zimna woda   
 Dekoracja:
  • granola: płatki orkiszowe, pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie i syrop klonowy  
 
PRZYGOTOWANIE:

  1. W małym rondlu umieścić agar i mleko migdałowe. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3-4 min. cały czas mieszając.
  2. Gotową mieszankę połączyć z puree z dyni, przyprawami, syropem klonowym i zmiksować na gładką masę.
  3. Masę wlać do małych miseczek (u mnie 4 porcje) i chłodzić przez ok. 1-2 godz. w lodówce.
  4. Nerkowce umieścić w malakserze, zalać zimną wodą (orzechy mają być zalane na 1-1,5 cm wysokości kielicha), dodać ekstrakt waniliowy i miksować przez kilka minut do momentu uzyskania gładkiej kremowej masy.
  5. Gotowy krem położyć na wierzch masy dyniowej i chłodzić ok. 1 godz. w lodówce. 
Pudding podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie granola z płatków orkiszowych, pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich.