niedziela, 22 listopada 2015

Wegański Pasztet ze Śliwką














CZAS:  15 min. + 45 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 16 porcji

NARZĘDZIA:
  • blender
  • patelnia
  • miska
  • łyżka
  • łyżeczka
  • keksówka

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki  - ugotowana soczewica zielona lub brązowa
  • 1 szklanka - ugotowana kasza jaglana
  • 2 szt. - cebula
  • 10 szt. - śliwki
  • 2 łyżki - sos sojowy
  • 50 ml - oliwa z oliwek (3 łyżki do smażenia, 5 łyżek do masy)
  • 2 szt. - liść laurowy
  • 2 szt. - goździk
  • 1 szt. - jałowiec
  • 2 szt. - ziele angielskie
  • 1 łyżeczka - majeranek
  • 1/2 łyżeczki - cząber
  • 1 szczypta - gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać przyprawy: liść laurowy, goździki, jałowiec, ziele angielskie. Dodać cebulę i cały czas mieszając, na małym ogniu, podsmażyć.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra/dół".
  4. Przyprawy wyjąć z patelni.
  5. W misce wymieszać podsmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, pozostałe 5 łyżek oliwy i resztę przypraw. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli jest potrzeba doprawić solą i pieprzem ziołowym.
  6. Formę wysmarować niewielką ilością oliwy, napełnić połową przygotowanej masy, wcisnąć śliwki, tak, aby nie było przerw i przykryć drugą połową masy.

PIECZENIE
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 45 min.
Pasztet schłodzić i kroić po całkowitym ostudzeniu.

Inspiracją do przepisu był blog Marty Dymek: http://www.jadlonomia.com/2013/12/pasztet-soczewicowy-ze-sliwka.html