niedziela, 17 lipca 2016

Wegańska Pizza z Buraka z Szpinakowym Pesto














CZAS: 45 min. pieczenie buraków i ziemniaków + 25 min. pieczenie pizzy
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • szklanka 250ml
  • miska
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczenia

SKŁADNIKI:

Spód:
  • 4 szt. - średni burak
  • 3/4 szklanki - mąka z komosy ryżowej lub mąka owsiana
  • 1/2 szklanki - migdały
  • 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki - woda
  • 3 łyżki - płatki drożdżowe
  • 1 łyżeczka - proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki - sól
  • 1 łyżka - olej kokosowy płynny
Pesto szpinakowe:
  • 4 szklanki - liście szpinaku
  • 1/4 szklanki - migdały
  • 1 ząbek - czosnek
  • 4 łyżki - oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Dodatki (dowolna ilość):
  • 2 szt. - burak
  • 2 szt. - ziemniak
  • 3 szt. - pieczarka
  • 1 szt. - cebula czerwona
  • ok. 10 szt - pistacje
  • garść szpinaku
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C z opcją "góra/dół".
  2. W tym czasie przygotować pesto.
  3. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować dokładnie wszystkie składniki na pesto, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
  4. Buraki (6 szt.) i ziemniaki dokładnie umyć, owinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 45 min. Odstawić do schłodzenia.
  5. W malakserze lub za pomocą blendera zmielić na mąkę migdały (1/2 szklanki).
  6. Schłodzone buraki obrać i 4 szt. pokroić na kawałki. Pozostałe 2 szt. Buraków praz 2 szt. ziemniaków (bez obierania) pokroić na cienkie plastry.
  7. W szklance połączyć 1 łyżkę nasion chia z 3 łyżkami wody, aż powstanie żel.
  8. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować buraki. 
  9. W misce wymieszać mąkę z komosy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe i sól.
  10. Dodać zmiksowane buraki, olej kokosowy, żel z nasion chia i zagnieść dłońmi na ciasto. Ciasto będzie mokre, ale jego masa zwarta.
  11. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować odrobiną oleju i posypać niewielka ilością dowolnej mąki. 
  12. Przygotowane ciasto rozgnieść dłońmi na blaszce i uformować placek o grubości ok. 1 cm.
PIECZENIE:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 min., następnie posmarować spód pizzy szpinakowym pesto, ułożyć buraki, ziemniaki, cebulę czerwoną, pieczarki i piec przez kolejne 15-20 min.
Upieczoną pizzę posypać liśćmi szpinaku.

Doskonale smakuje zrówno na ciepło, jak i na zimno.

Przechowywać przez 2-3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.