niedziela, 17 lipca 2016

Wegańskie Brownie z Fasoli Czerownej i Bananów













CZAS:  ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • szklanka 250 ml
  • łyżka
  • sitko
  • forma do pieczenia tarty lub dowolna forma

SKŁADNIKI:
  • 1/4 szklanki - płatki owsiane
  • 2 puszki (240g x2) - fasola czerwona 
  • 2 1/2 szt. - dojrzały banan
  • 3 łyżki - kakao
  • 10 szt. - daktyle suszone + woda
  • 30 g - odżywka białkowa czekoladowa (opcjonalnie) lub dodatkowa 1/4 szklanki - płatki owsiane
  • 1 łyżka - olej kokosowy + odrobina na posmarowania blachy
  • kilka kropel - aromat rumowy
  • 1/4-1/2 szklanki - woda (jeśli masa będzie zbyt gęsta)
Dodatki (dowolna ilość):
  • maliny mrożone lub świeże
  • liście mięty

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Daktyle zalać w szklance ciepłą wodą i odstawić.
  3. Fasolę odsączyć i przepłukać w sitku pod bieżącą wodą.
  4. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować na mąkę płatki owsiane, odżywkę białkową i kakao, następnie dodać fasolę, połamane na kawałki banany, daktyle oraz olej kokosowy.
  5. Formę do pieczenia tarty wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć gotową masę na brownie i wyrównać wierzch.
PIECZENIE:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min.

Brownie powinno być mokre i można je śmiało jeść ciepłe po wyciągnięciu z piekarnika, jednak najlepiej będzie kroić się po ostudzeniu.

Brownie udekorować malinami lub innymi ulubionymi owocami oraz liśćmi mięty.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.