piątek, 8 lipca 2016

Wegańskie Kopytka Dyniowe w Sosie Kurkowym


















CZAS: ok. 1 godz.
ILOŚĆ: ok. 40 szt.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • praska
  • łyżeczka, łyżka, nóż
  • duży rondel
  • rondelek
  • patelnia

SKŁADNIKI:

Kopytka:
  • ok. 250 g - ugotowane ziemniaki
  • ok. 80 g - dyniowe puree 
  • ok. 60 g - mąka z tapioki lub ziemniaczana
  • 1 płaska łyżka - sól
  • 1/2 łyżeczki - kurkuma
Sos kurkowy:
  • 1/2 szt. - cebula
  • 2 łyżki - olej roślinny
  • 200 g - kurki
  • 2 ząbki - czosnek
  • 100 ml - śmietanka owsiana
  • 1 płaska łyżka - mąka z tapioki lub ziemniaczana
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kopytka:
  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie praską, dodać dyniowe puree, mąkę, sól oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto.
  3. Blat posypać mąką, odrywać kawałki ciasta i formować wałeczki.
  4. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i kroić ostrym nożem na kawałki o długości ok. 3 cm.
  5. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić i wrzucić kopytka. 
  6. Kopytka będą gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Sos kurkowy:
  1. Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kurki dokładnie umyć i osuszyć.
  4. Do podsmażonej cebulki z czosnkiem dodać kurki i dusić na średnim ogniu przez kilka minut.
  5. Dodać przyprawy: sól i pieprz oraz pietruszkę.
  6. Stopniowo dodawać śmietankę i dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  7. Aby sos był gęsty, w osobnej szklance wymieszać ok. 3 łyżki śmietanki z łyżką mąki i powoli dolać do sosu kurkowego. Dokładnie wymieszać.
Kopytka polać sosem kurkowym i udekorować świeżą pietruszką.