niedziela, 17 lipca 2016

Wegański Acai Bowl z Burakiem i Orzechami Brazylijskimi














CZAS: 10 min. + ok. 10 min. moczenie daktyli
ILOŚĆ: 1 duża porcja
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, nóż

SKŁADNIKI:
  • 1 szt. - duży daktyl medjool lub 3 szt. - małe daktyle
  • 1/2 szklanki - mleczko kokosowe
  • 2 łyżki - nasiona chia
  • 2 szt. - orzech brazyliski
  • 1 szt. - mały burak
  • 1/2-3/4 szklanki - mrożone maliny i borówki
  • 1 op. (100 g) - zmiksowane mrożone jagody acai (można pominąć i dodać więcej mrożonych malin i borówek)
  • dodatki: płatki kokosowe, truskawki, maliny i orzeszki pinii lub inne 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i moczyć przez ok. 10 min.
  2. Buraka obrać i pokroić na kawałki. 
  3. Za pomocą blendera lub malaksera połączyć mleczko kokosowe, nasiona chia, orzechy brazyliskie oraz odsączone z wody daktyle.
  4. Dodać buraka, mrożone maliny, borówki i jagody acai. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.    
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.