piątek, 8 lipca 2016

Wegańskie Muffiny Brownie z Masłem Orzechowym

BEZ DODATKU CUKRU!!! 
SŁODZONE BANANAMI I DAKTYLAMI!!!
















 

CZAS: ok. 20 min. + 15-17 min. pieczenie
ILOŚĆ: 18 szt.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • forma do muffinek (u mnie dwie metalowe)
  • papilotki 18 szt.
  • malakser lub blender
  • łyżka, łyżeczka, nóż

SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki - daktyle
  • ok. 3/4 do 1 szklanki - woda 
  • 1/4 szklanki - olej kokosowy płynny
  • 2 łyżki - nasiona chia 
  • 2 łyżki - sok z cytryny
  • 4 szt. - dojrzałe banany (2,5 do masy i 1,5 do środka muffiny)
  • 1/2 szklanki - kakao
  • 1 1/2 szklanki - mąka ryżowa
  • 1 płaska łyżeczka - soda oczyszczona
  • masło orzechowe bez soli i cukru - ile tylko zechcesz :-)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Daktyle pokroić na kawałki i moczyć w szklance we wrzącej wodzie przez kilka minut, do momentu aż zmiękną. UWAGA!!! Jeśli są wystarczająco miękkie można pominąć moczenie.
  3. Do malaksera wrzucić odsączone z wody daktyle, dodać olej kokosowy, 2,5 banany (pokrojone na kawałki), nasiona chia oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować.
  4. W osobnym naczyniu połączyć mąkę ryżową z kakao oraz sodą.
  5. Połączyć składniki mokre i suche w malakserze. Jeśli masa jest za gęsta dodać ok. 3/4 do 1 szklanki wody. Masa brownie powinna być gładka i przypominać konsystencją masło orzechowe.
  6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wysmarować olejem kokosowym.
  7. Pozostałe 1,5 banana pokroić na grube plastry.
  8. Wylać po 1 łyżce masy do formy, ułożyć plaster banana i lekko docisnąć. Następnie polać łyżeczką masła orzechowego, a wierzch pozostałą masą brownie.

PIECZENIE:

Piec w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 12-15 min.

Gotowe muffiny są delikatne, wilgotne i wyjątkowo słodkie podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
UWAGA!!! Aby papilotki odchodziły od muffinek, musimy najpierw je ostudzić.