niedziela, 17 lipca 2016

Wegańska Tarta Czekoladowa z Owocami
BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!! BEZ CUKRU!!!
SŁODZONA BANANAMI I DAKTYLAMI!!!


















CZAS: 20 min. + 10 min. moczenie daktyli
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 porcji

NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • szklanka 250 ml
  • łyżka
  • forma do tarty o średnicy ok. 20 cm

SKŁADNIKI:
Spód:
  • 1/2 szklanki - migdały
  • ok. 3/4 szklanki - orzechy włoskie
  • 1 łyżka - kakao
  • ok. 1 szklanki - daktyle
  • szczypta - sól
Nadzienie:
  • 2 szt. - dojrzałe awokado
  • 2 szt. - dojrzały banan
  • ok. 5-6 łyżek - świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • ok. 1 szklanki - daktyle
  • 3 łyżki - kakao
Wierzch:
  • maliny, borówki i jeżyny lub dowolne ulubiobe owoce

PRZYGOTOWANIE:
Spód:
  1. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować migdały i orzechy włoskie.
  2. Dodać odsączone z wody daktyle, szczyptę soli i dokładnie połączyć na zwartą masę.
  3. Powstałą masą wyłożć dno oraz brzegi formy do tarty, wyrównać i włożyć do lodówki do schłodzenia
Nadzienie:
  1. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ.
  2. Banany obrać ze skórki i pokroić na kawałki,
  3. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować awokado, banany, odsączone z wody daktyle, kakao, sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować na kremową masę.
  4. Gotową masę wylać na schłodzony spód tarty, wyrównać i układać ulubione owoce.
Tartę schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Przechowywać przez cały czas w lodówce.