czwartek, 14 lipca 2016

Wegańska Tarta z Pieczarkami, Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami

















CZAS: ok. 30 min. + ok. 50 min. pieczenie 
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 porcji

NARZĘDZIA:
  • forma do tarty
  • malakser lub blender
  • patelnia lub garnek
  • szklanka 250ml
  • łyżka, łyżeczka
  • widelec, nóż

SKŁADNIKI:
Spód:
  • 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki wody, połączone razem
  • 1 szklanka - migdały
  • 1 szklanka - płatki owsiane
  • 1 łyżeczka - oregano suszone
  • 1 łyżeczka - pietruszka suszona
  • 1/2 łyżeczki - sól
  • 1 łyżka - olej kokosowy 
Masa:
  • 1 łyżka - olej kokosowy lub oliwa z oliwek
  • 1 szt. - średnia cebula
  • 3 ząbki - czosnek
  • ok. 400g - tofu naturalne
  • ok. 12-15 szt. - pieczarki
  • 1/2 szklanki - pokrojony szczypiorek 
  • 1/2 szklanki - liście bazylii
  • ok. 10-12 szt. - suszone pomidory z zalewy w oliwie
  • 1 szklanka - liście szpinaku
  • 2 łyżki - płatki drożdżowe
  • 1 łyżeczka - oregano suszone
  • 1 płaska łyżeczka - sól
  • pieprz ziołowy do smaku

PRZYGOTOWANIE SPODU:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Formę do tarty wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W szklance wymieszać nasiona chia z wodą i odstawić.
  4. Do malaksera wrzucić migdały oraz płatki owsiane i dokładnie zmiksować.
  5. Dodać suszoną pietruszkę, oregano oraz sól i dokładnie wymieszać.
  6. Dodać nasiona chia z wodą oraz olej kokosowy i dokładnie zmiksować. Jeśli masa będzie za twarda dodać odrobinę wody. Powinna być zwarta i odklejać się od palców.
  7. Dno i brzegi formy wypełnić równomiernie gotową masą zaczynając od środka i za pomocą widelca zrobić kilka dziurek.
  8. Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez ok. 15 min. do momentu aż spód tarty nabierze złoty kolor.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
  1. Tofu odsączyć z wody i zmiksować w malakserze.
  2. Cebulę obrać, pieczarki i liście szpinaku umyć. Cebulę i pieczarki pokroić na cienkie plastry.
  3. Suszone pomidory odsączyć z oleju i pokroić na kawałki.
  4. Szczypiorek i świeżą bazylię umyć i posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i nadal smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.
  6. Dodać pieczarki, posolić i kontynuować smażenie do momentu aż wyparuje woda.
  7. Dodać szczypiorek, bazylię, szpinak, suszone pomidory, płatki drożdżowe, oregano, sól oraz pieprz i dusić do momentu, aż szpinak zmięknie.
  8. Patelnie odstawić, dodać tofu i dokładnie wymieszać. Przyprawić do dmaku.
  9. Gotowym nadzieniem wypełnić upieczony spód tarty i wygładzić.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C przez ok. 35 min.
Tarta smakuje zarówno gorąca po wyciągnięciu z piekarnika, jak i zimna prosto z lodówki.