niedziela, 17 lipca 2016

Wegański Chleb z Fasoli Czerwonej i Ryżu














CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe


NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • szklanka 250 ml
  • łyżka
  • keksówka
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 1 puszka - fasola czerwona
  • ok. 5-7 szt. - pomidory suszone zalewy w oliwie
  • 3 łyżki - nasiona chia + 9 łyżek - woda
  • 2 łyżki - olej z pestek winogron lub inny olej roślinny
  • 1/2 szklanki - mąka z ryżu brązowego
  • 1 łyżeczka - oregano
  • 1 płaska łyżeczka - sól
  • 1 łyżeczka - proszek do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra- dół"
  2. Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać.
  3. Nasiona chia zalać wodą i odstawić, aż powstanie żel.
  4. Pomidory odsączyć z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki.
  5. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować fasolę, pomidory oraz nasiona chia.
  6. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy: sól i oregano.
  7. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Gotową masę na chleb wylać do keksówki i wyrównać wierzch.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku przez ok. 40 min.

Chleb kroić po ostudzeniu.