niedziela, 17 lipca 2016

Wegańskie Pieczone Placki z Cukinii
BEZ OLEJU!!!

















CZAS: ok. 20 min. + ok. 35 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • malakser lub tarka
  • miska
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, nóż
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • ok. 4 szklanki - cukina starta w malakserze lub na tarce
  • 1 łyżeczka - sól
  • 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki - woda lub siemię lniane
  • 1/2 szt. - cebula
  • 2 ząbki - czosnek
  • 1/2 szklanki - mąka orkiszowa lub inna
  • 2 łyżki - płatki drożdżowe
  • szczypiorek 
  • śmietanka owsiana lub inna

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C opcją "góra- dół"
  2. Cukinię umyć i zetrzeć w malakserze lub na tarce o grubych oczkach i odcisnąć wodę. Następnie dodać sól i odstawić na ok. 10 min.
  3. Nasiona chia zalać wodą i odstawić, aż powstanie żel.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  5. Ponownie odcisnąć wodę z cukinii, dodać chia, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
  6. Następnie dodać mąkę oraz płatki drożdżowe.
  7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Z masy formować placki i układać na blaszce.

PIECZENIE:

Piec w piekarniku przez ok. 20-25 min., następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i piec ok. 10 min.
UWAGA!!! Placki należy powoli odkleić od papieru, w przeciwnym razie rozpadną się.

Placki najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane śmietanką i posypane szczypiorkiem.